måndag 11 augusti 2014

Kiltar i Boulogne



På morgonen den 11 augusti för hundra år sedan såg skottarna i Jimmy Coyles bataljon den franska kusten. En lots kom ut till deras fartyg för att visa vägen in till hamnen i Boulogne genom de nyligen utlagda minfälten.

När de hade kommit av det trånga fartyget ställde de upp på kajen och marscherade med fyra säckpipeblåsare i täten genom staden till sin förläggning. Den skotske officeren Henry Hyslop skrev i sin dagbok:

”Det stod folk utmed gatorna för hela Boulogne verkar ha skyndat ut för att se oss och de kunde inte alls förstå våra kiltar, de hade aldrig sett högländare förut, och jag tror att först var de inte alls säkra på att våra kläder var riktigt anständiga.”

Bilden här ovan är från ett annat tillfälle. Det är en tidningsbild som Henry Hyslop har klistrat in i dagboken. I ett annat klipp i dagboken, från en brittisk tidning, står det att fiskarhustrurna och flickorna i Boulogne var helt betagna av de ståtliga skottarna. 

Denna bataljon var det första stridande förband i den brittiska armén som kom till Boulogne. Till att börja med fick de slå upp tält till de soldater som kom de efterföljande dagarna och skottarna fick också jobb i hamnen. De stannade i Boulogne till den 22 augusti. Då trängde de ännu en gång ihop sig på tåg för att fara mot fronten.

Den andra huvudpersonen i min berättelse, Albert Schmidt, kom den 11 augusti med sitt regemente med tåg till samhället Speicher in der Eifel, nära gränsen till Luxemburg. Det var tryckande varmt när de gick från tåget till en by där de skulle ha sin första förläggning. De som har skrivit om de sachsiska soldaternas färd till kriget berättar att soldaternas inkvartering inte var ordnad i förväg, men byborna hjälpte till så att alla fick sova så bra som möjligt.

Albert Schmidts regemente blev kvar på den tyska sidan av gränsen till den 18 augusti. Då gick de in i Luxemburg.

Jag har skrivit berättelsen om de båda fotbollsspelarna och soldaterna Jimmy Coyle och Albert Schmidt i min bok Julmatchen på västfronten – Fotboll i Ingen mans land 1914 (Atlantis). Skriv gärna till mig och berätta vad ni tänker när ni läser boken. Min adress är:

footballinnomansland@gmail.com.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar