måndag 18 augusti 2014

Följ Albert och Jimmy till fotbollsfältet


Den här kartan ska jag visa under hösten för att hjälpa läsarna förstå hur kriget fördes och hur Albert Schmidts regemente och Jimmy Coyles bataljon rörde sig fram till jul. De heldragna linjerna visar hur långt de hade kommit för hundra år sedan. De prickade linjerna visar vägen framöver som förde dem till Flandern och till fältet där de båda förbanden spelade fotboll på juldagen.

Tack till Helena Fahleson som har hjälpt mig med grundkartan.

I dag, den 18 augusti, för hundra år sedan gick Albert Schmidt och hans regemente först över gränsen till Luxemburg och senare på dagen över gränsen till Belgien. Det var också den dag då de såg de första krigsgravarna. Där låg tyska kavallerister som hade blivit dödade under krigets första dagar i strid med Belgiens armé.

Så här skrev en officer i ett annat av regementena från Sachsen: ”I de samhällen som vi passerade när vi marscherade vidare såg vi överallt spåren av striderna: sönderskjutna och delvis nedbrunna bondgårdar och hus, också utrustning som de belgiska trupperna hade kastat ifrån sig.”

Målet för den tyska armén var att snabbt besegra Frankrike för att sedan sända så många soldater som möjligt öster ut, mot Ryssland. Taktiken var att skicka de starkaste tyska stridskrafterna genom Belgien för att kunna anfalla Frankrike norr ifrån. Därmed skulle den tyska huvudstyrkan kunna attackera den franska armén från sidan, snarare än rakt framifrån. Dessutom skulle tyskarna då kunna undvika de starka franska befästningar som fanns på gränsen till Tyskland. Enligt den tyska planen skulle dess stridskrafter sikta in sig på Paris och Frankrike skulle kapitulera senast den 12 september.

Jimmy Coyles bataljon från Skottland var denna dag kvar i Boulogne. Först den 22 augusti, på fredag för hundra år sedan, åkte de med tåg till fronten.

Hela historien om fotbollsspelarna och soldaterna Albert Schmidt och Jimmy Coyle och deras förband finns i min bok Julmatchen på västfronten – Fotboll i Ingen mans land 1914 (Atlantis). 

Skriv gärna till mig. Adressen är: footballinnomansland@gmail.com.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar