måndag 3 mars 2014

Hemska likheter 1914–2014 i Ukraina


Det finns några hemska likheter mellan krisen i Ukraina och krigsutbrottet 1914. I går kväll lästa jag det här i Reuters sammanfattning av Ukrainaläget:

”Ukraine, which says it has no intention of threatening Russian speakers, has appealed for help to NATO, and directly to Britain and the United States, as co-signatories with Moscow to a 1994 accord guaranteeing Ukraine's security.”

Det för tankarna direkt till 1914, då Storbritannien förklarade krig mot Tyskland. Ett av skälen var att Storbritannien var garant för Belgiens neutralitet. När Tysklands arméer gick genom Belgien för att anfalla Frankrike norrifrån måste Storbritannien gå med i kriget. Det var i alla fall den officiella orsaken. I historieböckerna står att den verkliga anledningen nog var rädsla för att Tyskland skulle dominera kontinenten och kusten.

På Wikipedias Ukrainasida finns uppgifter om Storbritanniens och USA:s löfte till Ukraina 1994. Det gavs i samband med att Ukraina lämnade ifrån sig kärnvapen. Löftet var att ”respektera” Ukrainas ”territoriella integritet”. Det tredje landet som skrev på detta löfte var Ryssland.

Rolf Hansson skriver i Dagens Industri i dag att Vladimir Putin kallade Sovjetunionens sönderfall för ”en geopolitisk katastrof”. Även geopolitiken för tankarna till 1914. Tyskland var då, liksom Ryssland är nu, en stormakt som ansåg sig trängd och instängd av de konkurrerande stormakterna och som oroade sig för att mista förbindelsen med världshaven. Tyskland då kände sig hotat av Storbritannien. Ryssland i dag uppfattar att hotet kommer från västvärlden.

Vi får hoppas att likheterna slutar här, att världsledarna i dag är klokare än 1914 års ledare. Det låter banalt att skriva så, men det är så jag tänker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar