torsdag 1 maj 2014

Kungen missar en chans – varje år




Jag förstår inte varför kungen – som vanligt – hade generalsuniformen på sig när han i går tog emot födelsedagsblommor från barnen utanför slottet i Stockholm. 

Om jag skulle få tillfälle att fråga honom tror jag att han skulle svara att högvakten en stund tidigare hade haft parad för honom och då behövde han uniformen. Må så vara, men det hade förstås gått lika bra att ta emot soldaternas ”Grattis på födelsedagen!” i vanliga kläder. Det är inget ovanligt att världsledare står framför militärparader i vanliga kläder. Det skulle även kungen kunna göra.

Men även om det nu är så nödvändigt för kungen att ha uniformen på sig under paraden så är det inget skäl till att ha krigarkläderna på sig när han hälsar på barnen. Han hade kunnat slinka in i slottet och byta kläder när paraden var slut. Då hade han sedan kunnat komma ut till blomsteruppvaktningen som farbror kungen, inte som en krigare.

På sin födelsedag har kungen en chans att visa folk att han använder krigssymboler med eftertanke eftersom han inser vad krig är. Men han missar chansen varje år.

Pehr Thermaenius
footballinnomansland@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar