söndag 20 april 2014

Taggtråd i hundra år


Taggtråd är en uppfinning som står sig efter mer än hundra år

Den första taggtråden användes av bönder i USA i slutet av 1800-talet för att hålla ordning på boskap på prärien. Korna rev ned vanlig järntråd. Inte ens dubbeltråd höll, men om man snurrade in vassa trådstumpar mellan stängseltrådarna höll sig djuren från stängslen.

Så kom första världskriget och på västfronten använde båda sidor taggtråd för att hindra fienderna att anfalla skyttegravarna. I min bok Julmatchen på västfronten – Fotboll i Ingen mans land 1914 skriver jag om ett truppförband från Skottland, andra bataljonen ur regementet Argyll and Sutherland Highlanders. De fick sin första taggtråd i slutet av oktober 1914, då det rörliga kriget var slut och soldaterna grävde de första skyttegravarna. En av de skotska soldaterna har berättat att han blev utskickad i mörkret för att ta ned döda tyska soldater som blivit hängande på taggtråden.

Kriget gjorde att taggtråd inte längre förknippades med ett fredligt arbete, som boskapsskötsel. Böndernas arbetsredskap hade blivit ett vapen, något som var bra att hota med. I Nordisk familjeboks Uggle-upplaga, band 28, som kom ut 1919, ett år efter kriget, står det inget om boskap:

”Taggtråd, järntråd, vanligen galvaniserad, hoptvinnad af två två parter, mellan hvilka genom omvridning blifvit infästa korta järntrådsbitar med skarpa spetsar. Taggtråd används för militära ändamål och till inhängnader och stängsel till skydd mot klättring o. d.”

Taggtråden blev en symbol för kriget liksom vallmon blev en symbol för freden. När Patrik Sundström gjorde det starka omslaget till min bok var det naturligt att markera frontlinjen med taggtråd.

I dagens tidning finns åter taggtråden med som symbol för hot och skrämsel. Det är i den femte delen av Niklas Orrenius och Anders Hanssons reportageserie Drömmen om Sverige i Dagens Nyheter. Texten handlar om att EU-länder sätter upp stängsel för att stoppa flyktingar. Just nu är det Bulgarien som bygger ett stängsel för att stoppa flyktingar från Syrien.

De bygger med taggtråd, precis som bönderna på prärien och soldaterna i första världskriget. Numera sitter det små knivar på tråden i stället för vassa trådstumpar. Den som försöker klättra över får hemskare sår, men grundidén är densamma.

Pehr Thermaenius
footballinnomansland@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar