torsdag 30 april 2015

Byt om, kungen!


Tiden fram till 2018 blir fylld av förfärliga 100-årsminnen från det första världskriget. Här om dagen gällde det den första gasattacken. Framöver handlar det om en lång rad strider med obegripliga dödstal. 

Vid varje sådant 100-årsminne kommer frågan: Hur kunde de förmå alla dessa män att vara med i ett sådant meningslöst krig? Det lugnande svaret brukar bli: Det var en annan tid. Krig var tjusigt och lockande. Soldater var stiliga. Det kan inte hända nu.

Men jag är inte lugn. Krig är fortfarande tjusigt. För inte skulle väl datorspelbranschen kosta på så stora krigsaffischer i tunnelbanan om det inte var lockande? 

Därför önskar jag att vårt samhälles ledare utnyttjar varje tillfälle att visa att de inte tycker att krig är tjusigt. Särskilt önskar jag att den högste av dem alla, kung Carl XVI Gustaf, visar att han inte tycker att krig är tjusigt. 

Han har ett fint tillfälle i dag, på sin födelsedag, när han tar emot blommor från barnen på yttre borggården på Stockholms slott. Då brukar han ha generalsuniformen på sig. Jag önskar att han i stället klär sig i kostym, eller kanske i jeans och tröja. Om han klädde sig så skulle han visa barnen att han vill möta dem som farbror Kungen, inte som en krigare. Han skulle visa att uniformen är jobbarkläder som han har på sig bara när han gör något som har med krig att göra. Barnen, och alla tittare på nätet och i TV, skulle förstå att han inte tycker att uniformen är en tjusig födelsedagskostym.

Jag kan höra invändningarna. Alldeles innan kungen får blommor av barnen har han ju stått som general framför högvakten och då måste han ha uniform. Jag håller med – men efter paraden kan han byta om. Han kan slinka in i högvaktsflygeln och göra en Stålmannen och komma ut till barnen i civila kläder. Det behöver inte ta många minuter om lakejerna hjälper honom att knyta slipsen och skorna.

Det skulle bli många klick, fina tittarsiffror och bra chans på bildsidor i kvällstidningarna.

Fram till nu har kungen missat flera tillfällen att visa att han inte tar på sig uniform bara för att det är tjusigt. Vid de kungliga bröllopen har uniformerna glittrat, precis som före 1914. Så har det sett ut ända sedan Karl XV gifte sig 1850. Så det är tydligen tradition med uniform, både på bröllopen och på födelsedagen.

Jo, så är det. Men det ger ju ytterligare en chans att markera att krig inte är tjusigt. Att bryta en sådan tradition är lätt för en kung som arbetar för Sverige – i tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar